Телешки Винен Кебап

Телешки Винен Кебап

Ако обичате традиционните вкусове, които са наситени, домашни и непреходни, виненият кебап е ястие, което задължително трябва да опитате. Той е идеален за семейна вечеря, празнична трапеза или просто когато искате да си подарите топла и вкусна гозба, която винаги събира хората около масата.

Телешкият винен кебап е едно от онези ястия, които стоплят душата още с първата хапка. Крехкото телешко месо се задушава бавно във вино и подправки, докато стане сочно и нежно, а сосът придобие плътен аромат и наситен вкус. Лукът се карамелизира леко, виното придава дълбочина, а подправките създават онова усещане за домашен уют, което ни връща към класическата българска кухня.

Това е ястие, което не бърза – приготвя се с внимание и време, но именно в това е чарът му. Всяка минута в тенджерата превръща месото в топящо се удоволствие, а соса – в истинско богатство, което просто зове за парченце хляб или пухкава гарнитура от картофено пюре.

Опитайте го веднъж – и ще разберете защо виненият кебап е класика, която никога не омръзва.

Телешки Винен Кебап Рецепта

Подготовка: 20 мин
Готвене: 2 часа

Продукти

  • 700 г телешко месо
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 чаша червено вино
  • 400 гр домати (консерва)
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. риган или мащерка
  • 1/2 ч.л. бахар
  • 2-3 дафинови листа
  • 2 с.л. брашно (за запръжка)
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • За винения кебап, нарежете телешкото месо на малки кубчета (около 3 см). Поръсете с малко сол, черен пипер, червен пипер и брашно.
  • Загрейте олиото в голяма тенджера на средна температура. Добавете месото и го запържете от всички страни до златисто кафяво.
  • Нарежете лука и чесъна на ситно. В същата тенджера добавете лука и чесъна, и ги запържете до прозрачност. След това добавете червеното вино и намачканите домати и оставете да кипне за 2-3 минути.
  • Сложете мащерката или ригана, дафиновите листа и бахара. Разбъркайте добре.
  • Ако сосът е твърде гъст, добавете малко вода. Покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън около 1-1,5 часа, или докато месото омекне.
  • Когато месото е готово, разтворете брашното в малко вода и добавете към ястието, за да сгъсти соса. Оставете да къкри още 5-10 минути, докато сосът се сгъсти.
  • Сервирайте телешкия винен кепаб с гарнитура по избор – картофено пюре, ориз или пресен хляб.

В тази рецепта използвахме

  • Чесън на прах

    Щипка Сол
    Редовна цена
    от 3.19 лв
    За брой
     за 
  • Бахар - зърна

    Щипка Сол
    Редовна цена
    от 4.69 лв
    За брой
     за 
  • Червен пипер

    Щипка Сол
    Редовна цена
    от 3.19 лв
    За брой
     за 
  • Риган

    Щипка Сол
    Редовна цена
    от 2.49 лв
    За брой
     за 
  • Мащерка

    Щипка Сол
    Редовна цена
    от 2.39 лв
    За брой
     за 
Виж всички Рецепти