печен карфиол на фурна с ароматни натурални подправки и билки от Щипка Сол

Карфиол на фурна

Карфиолът на фурна е чудесен пример как от простичък зеленчук може да се получи истинска вкусотия. Докато се пече, розичките стават златисти и леко карамелизирани отвън, а отвътре запазват своята сочност и нежна текстура. С малко зехтин, подправки и щипка сол карфиолът се превръща в ароматно ястие, което може да бъде както лека гарнитура, така и вкусна основа за по-богато меню.

Това е рецепта, която не изисква много време и усилия, но резултатът винаги впечатлява – апетитни парченца, които хрупкат приятно и ухаят на домашна кухня. Поднесете го самостоятелно, с любима дип-сос добавка или като част от цветна трапеза – карфиолът на фурна е винаги добра идея.

Карфиол на фурна Рецепта

Подготовка: 15 мин.
Готвене: 40 мин.

Продукти

  • 1 глава карфиол
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. розмарин
  • 2 с.л. зехтин
  • 1/2 ч. л. куркума
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • Разделете карфиола на съцветия, изплакнете и отцедете.
  • След това поставете карфиола в тавичка за печене, подправете със сол, поръсете със зехтин и леко поръсете с куркума (това не е задължително, но става добре и вкусно). Не прекалявайте с куркумата, в противен случай може да има горчив вкус!
  • Добавете ситно нарязан чесън, розмарин и разбъркайте добре.
  • Покрийте с фолио и поставете във фурната за 30 минути, предварително загрята на 200 - 220 С. Времето може да варира в зависимост от това колко скоро омекне карфиола,
  • След това превключете фурната на режим грил, махнете фолиото и оставете този блед зеленчук да придобие загар за 5-10 минути.
  • Сервирайте топло като основно или гарнитура.

В тази рецепта използвахме

  • Розмарин

    Щипка Сол
    Редовна цена
    от 2.59 лв
    За брой
     за 
  • Куркума

    Щипка Сол
    Редовна цена
    от 2.99 лв
    За брой
     за 
  • Цитрусова сол

    Щипка Сол
    Редовна цена
    от 3.59 лв
    За брой
     за 
Виж всички Рецепти