
Карфиол на фурна
Карфиолът на фурна е чудесен пример как от простичък зеленчук може да се получи истинска вкусотия. Докато се пече, розичките стават златисти и леко карамелизирани отвън, а отвътре запазват своята сочност и нежна текстура. С малко зехтин, подправки и щипка сол карфиолът се превръща в ароматно ястие, което може да бъде както лека гарнитура, така и вкусна основа за по-богато меню.
Това е рецепта, която не изисква много време и усилия, но резултатът винаги впечатлява – апетитни парченца, които хрупкат приятно и ухаят на домашна кухня. Поднесете го самостоятелно, с любима дип-сос добавка или като част от цветна трапеза – карфиолът на фурна е винаги добра идея.
Карфиол на фурна Рецепта
Подготовка:
15 мин.
Готвене:
40 мин.
Продукти
- 1 глава карфиол
- 2-3 скилидки чесън
- 1 ч.л. розмарин
- 2 с.л. зехтин
- 1/2 ч. л. куркума
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- Разделете карфиола на съцветия, изплакнете и отцедете.
- След това поставете карфиола в тавичка за печене, подправете със сол, поръсете със зехтин и леко поръсете с куркума (това не е задължително, но става добре и вкусно). Не прекалявайте с куркумата, в противен случай може да има горчив вкус!
- Добавете ситно нарязан чесън, розмарин и разбъркайте добре.
- Покрийте с фолио и поставете във фурната за 30 минути, предварително загрята на 200 - 220 С. Времето може да варира в зависимост от това колко скоро омекне карфиола,
- След това превключете фурната на режим грил, махнете фолиото и оставете този блед зеленчук да придобие загар за 5-10 минути.
- Сервирайте топло като основно или гарнитура.