Необходими продукти:
175г твърдо краве масло
6 сл студена вода
350г брашно
120г захар
5 ябълки
4 чл канела
сок от един лимон
1½ сл царевично брашно
една шепа филирани бадеми
1 сл мляко
Начин на приготвяне:
1. Поставете брашното в един дълбок съд. Нарежете студеното и твърдо краве масло на малки кубчета и го прибавете към брашното. Разтрийте кравето масло в брашното използвайки само пръстите на ръцете си, докато брашното започне да изглежда на едри трохи от хляб. Прибавете студената вода и използвайки нож разбъркайте всичко заедно докато тестото започне да се слепя в едно. Леко омесете тесто с ръка оформяйки го на топка.
2. Опаковайте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилника да се стегне за около 30 минути.
3. Посипете малко брашно върху плоска повърхност. Разтворете опакованото тесто и го нарежете на половина. Отново опаковайте във фолиото останалата половина, за да не се изсуши тестото. Леко моделирайте половинката тесто оформяйки я на диск. Посипете брашно върху точилката и леко разточете тестото на кръг около 35см в диаметър.
4. Посипете брашно върху ръцете си и прегънете диска на половина, после още на половина, наподобяващ формата на ветрило. По този начин, тестото ще се пренесе по-лесно в съда където ще се пече паят.
5. Леко намазнете формата в която ще се пече паят с разтопен маргарин. Поставете тестото на ветрило във формата, като острият ъгъл на тестото е точно в центъра.
6. Разтворете тестото на кръг без да го дърпате или разтягате. Не се безпокойте ако тестото виси от външната страна на формата, защото то ще се изреже. Леко с пръсти оформете тесто за да полепне перфектно във формата.
7. Нагрейте фурната на 220°C. Обелете и нарежете ябълките ситно по дължина. Поставете ги в отделен съд и прибавете към тях сок от лимон, захар, канела и царевично брашно.
8. Изсипете ябълките с всички сокове във вече постелената с тесто форма и ги разпределете равномерно с вилица. Щедро изсипете отгоре филирани бадеми. Изрежете ненужното тесто излизащо над страните на формата и леко намокрете краищата на тестото с мляко използвайки готварска четка.
9. Разтворете останалата част от тестото и я разточете на същата големина като предишното тесто. Прегънете тестото на ветрило отново и го поставете върху ябълките с върха на тестото в средата на формата.
10. Разстелете тестото и с двата пръста на едната ръка и един на другата, леко защипете двата диска тесто един в друг. Задръжте формата с една ръка и с другата изрежете ненужният остатък от тесто оформяйки перфектен кръг за пая.
11. С нож направете дупка в средата на пая, и използвайки кухненска четка отново леко гланцирайте повърхността на пая с мляко.
12. Използвайте остатъците от тестото за да оформите желаната декорация за повърхността на пая. Поставете апликацията върху пая и я гланцирайте с мляко поръсвайки щедро захар върху целият пай.
13. Поставете пая във фурната, за да се запече за около 15 минути, след което намалете градусите до 180°C и печете за още допълнителни 30-35 минути. Паят е готов когато повърхността му е златиста а веднъж когато се прободе, вътрешността му е мека. Подходящ е за сервиране топъл и студен.
Comments