Необходими продукти:
500 г спагети
1–2 с. л. морска сол
1/2 връзка магданоз
сирене „Пармезан” за поръсване
За кюфтенцата
600 г смляно месо (50% телешки шол, 50% свински гърди)
1 яйце
30 г сирене „Пармезан“
1–2 филии хляб
100 мл прясно мляко
1 скилидка чесън
1 ч. л. сух риган
4 стръка магданоз
40 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
За доматения сос
600 г белени домати от консерва
1 глава лук
2 скилидки чесън
80 г маслини „Каламата”
50 мл бяло вино
1 щипка захар
50 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Хлябът за кюфтета се накисва в прясното мляко. Чесънът се прави на паста с малко сoл.
В купa се смeсват смлянoто меcо, чесънът, пармезана, риганът, нарязаният магданоз, отцеденият хляб, яйцето, сол и черен пипер. Замесва сe добре.
От сместа се оформят кюфтенца, големи колкото орех.
Пържат се в зехтина, до златисто и полуготовност.
Лукът, чесънът и лютите чушки за соса се нарязват наситно и се запържват в зехтина. Гаси се с бялото вино.
Доматите се нарязват на дребни кубчета, слагат се при запържените зеленчуци, прибавя се захарта, сол , черен пипер и маслините, от които са отстранени костилките. Оставя се да къкри на слаб огън около 5 минути.
В соса се прибавят кюфтенцата и се оставя да къкри за още 10–15 минути. После се сваля от огъня.
В голяма тенджера се кипва вода, слага се морската сол и спагетите и се вари за 6–8 минути, според упътването на опаковката. Пастата се отцежда от водата, полива се със зехтин и се разпределя в чинии.
Отгоре се подреждат кюфтенцата и соса, поръсва се с люспи пармезан, босилек и малко зехтин.
В тази рецепта използвахме:
Bình luận