top of page

СПАГЕТИ С КЮФТЕНЦА И ДОМАТЕН СОС


спагети с кюфтенца и доматен сос, италинска рецепта от Щипка Сол
Спагети с кюфтенца и доматен сос

Необходими продукти:

  • 500 г спагети

  • 1–2 с. л. морска сол

  • 1/2 връзка магданоз

  • сирене „Пармезан” за поръсване

За кюфтенцата

  • 600 г смляно месо (50% телешки шол, 50% свински гърди)

  • 1 яйце

  • 30 г сирене „Пармезан“

  • 1–2 филии хляб

  • 100 мл прясно мляко

  • 1 скилидка чесън

  • 1 ч. л. сух риган

  • 4 стръка магданоз

  • 40 мл зехтин

  • сол и черен пипер на вкус


За доматения сос

  • 600 г белени домати от консерва

  • 1 глава лук

  • 2 скилидки чесън

  • 80 г маслини „Каламата”

  • 50 мл бяло вино

  • 1 щипка захар

  • 50 мл зехтин

  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:


  1. Хлябът за кюфтета се накисва в прясното мляко. Чесънът се прави на паста с малко сoл.

  2. В купa се смeсват смлянoто меcо, чесънът, пармезана, риганът, нарязаният магданоз, отцеденият хляб, яйцето, сол и черен пипер. Замесва сe добре.

  3. От сместа се оформят кюфтенца, големи колкото орех.

  4. Пържат се в зехтина, до златисто и полуготовност.

  5. Лукът, чесънът и лютите чушки за соса се нарязват наситно и се запържват в зехтина. Гаси се с бялото вино.

  6. Доматите се нарязват на дребни кубчета, слагат се при запържените зеленчуци, прибавя се захарта, сол , черен пипер и маслините, от които са отстранени костилките. Оставя се да къкри на слаб огън около 5 минути.

  7. В соса се прибавят кюфтенцата и се оставя да къкри за още 10–15 минути. После се сваля от огъня.

  8. В голяма тенджера се кипва вода, слага се морската сол и спагетите и се вари за 6–8 минути, според упътването на опаковката. Пастата се отцежда от водата, полива се със зехтин и се разпределя в чинии.

  9. Отгоре се подреждат кюфтенцата и соса, поръсва се с люспи пармезан, босилек и малко зехтин.

В тази рецепта използвахме:





Bình luận


bottom of page