top of page

РАТАТУЙ



Необходими продукти:



2 тиквички 2 патладжана 2 чушки (жълта и червена) 1 глава червен лук 50 мл зехтин 2 скилидки чесън сол и пипер на вкус

за доматения сос: 400 г домати от консерва (на кубчета) 1 глава лук 2 скилидки чесън 1 печена червена чушка 50 мл зехтин 1 щипка захар 1 с.л Провансалска подправка 2 дафинови листа сол на вкус

Начин на приготвяне:

1.Доматеният сос се приготвя, като наситнените лук и чесън се запържват в сгорещения зехтин, заедно с печената червена чушка, също нарязана наситно. 2. Прибавят се кубчетата домати, щипка захар, провансалската подправка и дафинови листа. Посоляват се и се оставя да се сгъсти. След това дафиновите листа и стръковете босилек и мащерка се отстраняват. 3. Доматеният сос се изсипва на дъното на тава за печене.

4. Тиквичките, патладжаните, чушките и главата лук се нарязват на шайби и се подреждат в тавата върху доматения сос. 5. Намазват се със смес от зехтина, скълцания чесън, сол и пипер на вкус, за да се овкусят и да не изсъхнат при печенето. 6.Покриват се с леко намокрена хартия за печене и се пекат 15 минути на 180 градуса. След това хартията се отстранява и се пекат още 15 минути.


Comments


bottom of page