Необходими продукти:
2 тиквички
2 патладжана
2 чушки (жълта и червена)
1 глава червен лук
50 мл зехтин
2 скилидки чесън
сол и пипер на вкус
за доматения сос:
400 г домати от консерва (на кубчета)
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 печена червена чушка
50 мл зехтин
1 щипка захар
1 с.л Провансалска подправка
2 дафинови листа
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1.Доматеният сос се приготвя, като наситнените лук и чесън се запържват в сгорещения зехтин, заедно с печената червена чушка, също нарязана наситно. 2. Прибавят се кубчетата домати, щипка захар, провансалската подправка и дафинови листа. Посоляват се и се оставя да се сгъсти. След това дафиновите листа и стръковете босилек и мащерка се отстраняват. 3. Доматеният сос се изсипва на дъното на тава за печене.
4. Тиквичките, патладжаните, чушките и главата лук се нарязват на шайби и се подреждат в тавата върху доматения сос.
5. Намазват се със смес от зехтина, скълцания чесън, сол и пипер на вкус, за да се овкусят и да не изсъхнат при печенето.
6.Покриват се с леко намокрена хартия за печене и се пекат 15 минути на 180 градуса. След това хартията се отстранява и се пекат още 15 минути.
Comments