top of page

ПИЛЕШКИ ШИШЧЕТА "САТАЙ" С ФЪСТЪЧЕН СОС

Актуализирано: 25.10.2024 г.



Необходими продукти:


800 г пилешко филе * по желание* 400 г сирене „Тофу“ (натурално) олио за намазване на грила

за маринатата: 100 мл светъл соев сос 1 лайм 50 г пресен джинджифил 4 с. л. олио 1 с. л. кимион 1 с. л. куркума 1 1/2 с. л. кориандър

за соса: 200 г фъстъчено масло 50 г кафява захар 1 глава лук 5 с. л. от маринатата 2 с. л. олио 1/4 ч. л. чили



Начин на приготвяне:


1. Пилешкото се нарязва на тънки ленти,а тофуто се реже на кубчета. 2. Маринатата се приготвя като в купа се смесват настърганият джинджифил, настърганата кора и сокът от лайма, куркумата, кимионът, кориандърът, олиото и соевият сос. Разбърква се и 5 с. л. от сместа се заделят за соса.

3. Месото и тофуто се нанизват на отделни шишове. 4. Заливат се с маринатата, овалват се много добре и се оставят да се мариноват поне за 1 час. 5. Олиото за соса се загрява и в него се запържва нарязаният на много ситно лук, докато омекне и стане златист. Добавят се захарта, заделената марината и около 150 мл вода, и се оставя на слаб огън за 5-10 минути. 6. Сосът се оттегля от огъня, прибавя се фъстъченото масло и чилито, и се бърка внимателно. 7. Шишчетата се пекат до готовност върху сгорещена и намазана с олио скара. 8 . Гарнират се със соса, а по желание – и с резени лайм, нарязана краставица и хляб.



Comments


bottom of page