Необходими продукти:
пилешко месо - 500-600 гр
шаот или обикновен лук - 3 глави
картофи - 0.500 гр
чесън - 1 глава
доматена пюре - 4 с.л.
лайм - 2-3 броя
бахарат - 2 с.л.
зехтин - 1/2 ч.ч.
чили - едро - 1 ч.л.
сусам - 3 с.л.
магданоз
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете сокът от 2-3 лайма, зехтина, 10-15 нарязани на дребно скилитки чесън, доматеното пюре, 2 с.л. бахарат и 1/2-1 ч.л. чили (по избор).
Нарежете на половинки картофите, а лука го нарежете по дължина на едро. Поставете ги в купа и ги смесете с 1/4 от маринатата с бахарата. След това изсипете картофите и лука в леко намазнена тава. Сложете във фурната за 15 минути на 220 градуса.
Докато зеленчуците са във фурнаста, подсушете и посолете пилешкото. Смесете месото с маринатата и оставете настрани за 15 минути на стайна температура. (Ако имате време може да оставите пилешкото месо за 2-4 часа в хладилник)
Загрейте малък тиган на средна температура, добавете 3 с.л. сусам и го запечете, докато добие лек загар. Сусамовите семена изгарят бързо, затова внимавайте да не загорят.
Извадете зеленчуците от фурната и добавете към тях маринованото месо. Печете за около 30 минути или докато не се изпече напълно пилешкото.
Готовото ястие поръсете със семената сусам и пресен магданоз.
Bon Appétit.
Commenti