Необходими продукти:
1 патица
2 ч.л. сол
1 ч.л. китайски 5 подправки
За салатата:
2 червени репички
2 лилави репички
1 розова ряпа
1 глава фенел
1 морков
1 краставица
За портокаловия дресинг:
250 мл портокалов сок
2 с.л. фина бяла захар
60 мл оцет от шери
60 мл зехтин
½ ч.л. китайски 5 подправки
1-2 портокала
Начин на приготвяне:
Обърнете патицата с гърдите надолу, отрежете кожата от шията и с остър нож или ножица за месо изрежете гръбнака. Всички изрязани части ползвайте за приготвянето на бульон.
Направете разрез в гръдната кост, обърнете патицата и рязко движение натиснете с ръце, да за се разтвори максимално добре.
Подсушете с кухненска хартия и набодете кожата с остър нож, за да може мазнината да излиза безпроблемно и кожата да стане хрупкава.
Поръсете с китайски 5 подправки и сол от двете страни и внимателно втрийте в кожата.
Поставете патицата върху решетка, която е поставена в тава за печене и налейте малко вода в тавата, така че мазнината по време на печенето да не изгаря.
Печете 2 часа и половина в предварително загрята до 180 градуса фурна.
В касерола налейте портокаловия сок, добавете захарта и сложете на котлона.
Кипнете и гответе 7-8 минути, докато се редуцира наполовина.
Излейте в купичка или сосиера, добавете шери оцета и при непрекъснато бъркане налейте зехтина, за да получите емулсия. Посолете, добавете китайки 5 подправки разбъркайте добре.
За салатата нарежете всички продукти на тънки ленти с ренде мандолина или белачка за зеленчуци. Сложете ги в купа, посолете, полейте с половината дресинг и разбъркайте внимателно. Оставете да се мариноват до момента на сервиране.
Извадете птицата от фурната и охладете за 10-5 минути. Отделете бутчетата, крилата и гърдите.
В плато сложете салатата и подредете месото. Добавете кръгчета обелен портокал и микро билки.
Поднесете веднага с допълнително портокалов дресинг.
Comments