top of page

Печена патица с 5 китайски подправки и салата с портокалов дресинг



Необходими продукти:


  • 1 патица

  • 2 ч.л. сол

  • 1 ч.л. китайски 5 подправки

  • За салатата:

  • 2 червени репички

  • 2 лилави репички

  • 1 розова ряпа

  • 1 глава фенел

  • 1 морков

  • 1 краставица

  • За портокаловия дресинг:

  • 250 мл портокалов сок

  • 2 с.л. фина бяла захар

  • 60 мл оцет от шери

  • 60 мл зехтин

  • ½ ч.л. китайски 5 подправки

  • 1-2 портокала



Начин на приготвяне:

  1. Обърнете патицата с гърдите надолу, отрежете кожата от шията и с остър нож или ножица за месо изрежете гръбнака. Всички изрязани части ползвайте за приготвянето на бульон.

  2. Направете разрез в гръдната кост, обърнете патицата и рязко движение натиснете с ръце, да за се разтвори максимално добре.

  3. Подсушете с кухненска хартия и набодете кожата с остър нож, за да може мазнината да излиза безпроблемно и кожата да стане хрупкава.

  4. Поръсете с китайски 5 подправки и сол от двете страни и внимателно втрийте в кожата.

  5. Поставете патицата върху решетка, която е поставена в тава за печене и налейте малко вода в тавата, така че мазнината по време на печенето да не изгаря.

  6. Печете 2 часа и половина в предварително загрята до 180 градуса фурна.

  7. В касерола налейте портокаловия сок, добавете захарта и сложете на котлона.

  8. Кипнете и гответе 7-8 минути, докато се редуцира наполовина.

  9. Излейте в купичка или сосиера, добавете шери оцета и при непрекъснато бъркане налейте зехтина, за да получите емулсия. Посолете, добавете китайки 5 подправки разбъркайте добре.

  10. За салатата нарежете всички продукти на тънки ленти с ренде мандолина или белачка за зеленчуци. Сложете ги в купа, посолете, полейте с половината дресинг и разбъркайте внимателно. Оставете да се мариноват до момента на сервиране.

  11. Извадете птицата от фурната и охладете за 10-5 минути. Отделете бутчетата, крилата и гърдите.

  12. В плато сложете салатата и подредете месото. Добавете кръгчета обелен портокал и микро билки.

  13. Поднесете веднага с допълнително портокалов дресинг.





Comments


bottom of page