Необходими продукти:
250 г бял бoб
2 глави лук
3-4 ч.л Провансалска подправка
2 люти чушлета (по избор)
1 ч. л. захар
800 г домати на кубчета (от консерва)
70 г сирене „Пармезан“
3 филии бял хляб
6 с. л. зехтин (+ за намазване)
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва в студена вода за една нощ. Измива се, залива се със студена вода и се оставя да кипне. Отцежда се и отново се залива с вода.
Вари се до готовност заедно с 1 с.л от провансалската подправка. Отцежда се, а водата от варенето се запазва.
Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват в 3 с.л. зехтин. Добавя се още 1-2 ч.л от провансалската подправка
Разбърква се и се прибавя прецеденият боб. Доливат се около 600 мл от водата от варенето, сипва се и захарта.
Ястието се оставя да къкри на слаб огън около 20 минути, докато сосът се сгъсти. Подправя се със сол и пипер и се прехвърля в намазана със зехтин тава.
Хлябът се смила в блендер и се смесва с настъргания пармезан и около 3 с.л. зехтин. Разбърква се добре и трохите се разпределят върху боба.
Ястието се пече около 30 минути в загрята фурна на 180 градуса, с вентилатор.
По желание се поднася със запечена наденица.
Купи лесно сега:
Kommentit