top of page

ПЕЧЕН БОБ ПО ПРОВАНСАЛСКИ


провансалска подправка, прованс, боб, щипка сол, рецепти, готвач, вегетарианско, фасул

Необходими продукти:


  • 250 г бял бoб

  • 2 глави лук

  • 3-4 ч.л Провансалска подправка

  • 2 люти чушлета (по избор)

  • 1 ч. л. захар

  • 800 г домати на кубчета (от консерва)

  • 70 г сирене „Пармезан“

  • 3 филии бял хляб

  • 6 с. л. зехтин (+ за намазване)

  • сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

  1. Бобът се накисва в студена вода за една нощ. Измива се, залива се със студена вода и се оставя да кипне. Отцежда се и отново се залива с вода.

  2. Вари се до готовност заедно с 1 с.л от провансалската подправка. Отцежда се, а водата от варенето се запазва.

  3. Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват в 3 с.л. зехтин. Добавя се още 1-2 ч.л от провансалската подправка

  4. Разбърква се и се прибавя прецеденият боб. Доливат се около 600 мл от водата от варенето, сипва се и захарта.

  5. Ястието се оставя да къкри на слаб огън около 20 минути, докато сосът се сгъсти. Подправя се със сол и пипер и се прехвърля в намазана със зехтин тава.

  6. Хлябът се смила в блендер и се смесва с настъргания пармезан и около 3 с.л. зехтин. Разбърква се добре и трохите се разпределят върху боба.

  7. Ястието се пече около 30 минути в загрята фурна на 180 градуса, с вентилатор.

  8. По желание се поднася със запечена наденица.



Купи лесно сега:




Comentários


bottom of page