Необходими продукти
брашно - 500гр.
мая - 1 пакетче
захар - 150гр.
масло - 300гр.
прясно мляко - 1 ч.ч.
ванилия - 2 бр
Сол
бадеми и орехи - по 50гр. нарязани
стафиди - 250гр.
портокалови кори - 50гр.
Настърганата кора на един лимон
карамфил - 3 - 4 цветенца.
Чаена лъжичка индийско орехче
ром - 50мл.
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се оставя да престои на топло около 15 минути.
Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче. 250 г от маслото се разтопява.
Към брашното се добавя втасалата мая. С намаслени в разтопеното масло ръце се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло около 1 час.
Стафидите, предварително накиснати за няколко часа в ром, добре отцедени и оваляни в брашно се прибавят заедно с нарязаните портокалови корички и нарязаните обелени бадеми.
Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене, покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час.
Готовността се опитва с клечка за зъби, ако излезе суха от щолена, значи е готов.
Изваденият от фурната коледен щолен се намазва щедро с масло и се поръсва с пудра захар. Изстива и чак след няколко часа се увива в прозрачно фолио. Трайността му е 3 месеца.
Kommentare