top of page

Коледен Щолен


Коледен щолен върху маса. Рецепта от Щипка Сол - натурални миксове и интернационални подправки и подаръци

Необходими продукти

  • брашно - 500гр.

  • мая - 1 пакетче

  • захар - 150гр.

  • масло - 300гр.

  • прясно мляко - 1 ч.ч.

  • ванилия - 2 бр

  • Сол

  • бадеми и орехи - по 50гр. нарязани

  • стафиди - 250гр.

  • портокалови кори - 50гр.

  • Настърганата кора на един лимон

  • карамфил - 3 - 4 цветенца.

  • Чаена лъжичка индийско орехче

  • ром - 50мл.

  • Пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне

  1. Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се оставя да престои на топло около 15 минути.

  2. Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче. 250 г от маслото се разтопява.

  3. Към брашното се добавя втасалата мая. С намаслени в разтопеното масло ръце се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло около 1 час.

  4. Стафидите, предварително накиснати за няколко часа в ром, добре отцедени и оваляни в брашно се прибавят заедно с нарязаните портокалови корички и нарязаните обелени бадеми.

  5. Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене, покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час.

  6. Готовността се опитва с клечка за зъби, ако излезе суха от щолена, значи е готов.

  7. Изваденият от фурната коледен щолен се намазва щедро с масло и се поръсва с пудра захар. Изстива и чак след няколко часа се увива в прозрачно фолио. Трайността му е 3 месеца.



Kommentare


bottom of page