top of page

Броколи със сирене и чесън на фурна



Необходими продукти:

  • 500 г броколи (пресни или замразени)

  • 2-3 скилидки чесън

  • 2-3 супени лъжици зехтин

  • 100 г сирене (пармезан, чедър или друго по избор)

  • Сол и черен пипер на вкус

  • Лимонов сок (по желание)

  • Червен пипер или сушен босилек (по желание за подправка)


Начин на приготвяне:

  1. Ако използвате пресни броколи, ги разделете на розички и измийте добре. Ако са замразени, ги оставете да се размразят.

  2. Слагайте броколите в тенджера с подсолена кипяща вода за около 2-3 минути, а след това ги извадете и изстудете под студена течаща вода. Това ще запази яркия зелен цвят и ще намали горчивината.

  3. В тиган загрейте зехтина и добавете нарязания чесън. Запържете го за 1-2 минути, докато стане златист.

  4. Загрейте фурната на 200°C. В тавичка сложете броколите, полейте с чесновия зехтин и подправете със сол, черен пипер и, ако желаете, червен пипер или босилек.

  5. Накрая поръсете настърганото сирене отгоре

  6. Печете в предварително загрята фурна за около 15-20 минути, докато сиренето се разтопи и стане златисто.

  7. Извадете от фурната и, ако желаете, напръскайте с малко лимонов сок преди сервиране.



В тази рецепта използвахме:






Comments


bottom of page