Необходими продукти:
500 г броколи (пресни или замразени)
2-3 скилидки чесън
2-3 супени лъжици зехтин
100 г сирене (пармезан, чедър или друго по избор)
Сол и черен пипер на вкус
Лимонов сок (по желание)
Червен пипер или сушен босилек (по желание за подправка)
Начин на приготвяне:
Ако използвате пресни броколи, ги разделете на розички и измийте добре. Ако са замразени, ги оставете да се размразят.
Слагайте броколите в тенджера с подсолена кипяща вода за около 2-3 минути, а след това ги извадете и изстудете под студена течаща вода. Това ще запази яркия зелен цвят и ще намали горчивината.
В тиган загрейте зехтина и добавете нарязания чесън. Запържете го за 1-2 минути, докато стане златист.
Загрейте фурната на 200°C. В тавичка сложете броколите, полейте с чесновия зехтин и подправете със сол, черен пипер и, ако желаете, червен пипер или босилек.
Накрая поръсете настърганото сирене отгоре
Печете в предварително загрята фурна за около 15-20 минути, докато сиренето се разтопи и стане златисто.
Извадете от фурната и, ако желаете, напръскайте с малко лимонов сок преди сервиране.
В тази рецепта използвахме:
Comments