top of page

АГНЕШКИ КОТЛЕТИ НА ГРИЛ ТИГАН СЪС ЗААТАР И МЕЛАСА ОТ НАР



Необходими продукти:


За агнешкото:

700-800 гр. корона с агнешки ребърца (или 12-16 агнешки ребра френч рак)

2 скилидки чесън

4 с. л. зехтин

3 с. л. сос от нар

½ ч. л. люспи чили (по желание)

4 ч. л. заатар

1 лимон

Сол и пипер


За кускуса:

240 гр. марокански кускус

1 зеленчуков бульон

1 нар

1 портокал

2 зелени лука

Няколко стръкчета мента, кориандър и магданоз

За сервиране:

200 гр. кисело мляко

Сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:


1. За агнешкото месо нарежете короната на котлети с дебелина около 1,5 см, като

премахнете мембраните и жилите.

2. Обелете чесъна и го нарежете на ситно. Поставете агнешките котлети в касерола.

3.Намажете от двете страни със зехтин, сос от нар, люспи от чили, заатар, чесън, лимон, сол, черен пипер и мариновайте за 20 до 30 минути.

4. Междувременно кипнете 350 мл. вода и добавете 1 зеленчуков бульон. Поставете

кускуса в голяма, термоустойчива купа и залейте с врящия бульон. Разбъркайте добре и покрийте веднага с кухненско фолио. Оставете да престои около 5 минути, докато цялата течност се абсорбира. Разбъркайте зрънцата с вилица.

5. Нарежете на парчета портокала, като внимавате да не изтича сока, обелете нара,изплакнете и подсушете зеления лук и нарежете на ситни кръгчета. 6. Изплакнете билките, подсушете и нарежете на ситно. Добавете всички тези съставки към кускуса и овкусете със сол и черен пипер.

6. Подправете киселото мляко със сол и черен пипер.

7. Извадете агнешките котлети от маринатата и ги изпечете на грил тиган.

8. Сервирайте с кускуса и киселото мляко.


Comments


bottom of page